torsdag 24. januar 2008

Burkholderia cepacia complex

Burkholderia cepacia complex (Bcc) er en gruppe bakterier. Den kan deles inn i 9 forskjellige typer:
1. Burkholderia cepacia
2. Burkholderia multivorans
3. Burkholderia cenocepacia
4. Burkhoderia stabilis
5. Burkholderia vietnamiensis
6. Burkholderia dolosa
7. Burkholderia ambifaria
8. Burkholderia anthina
9. Burkholderia pyrrocinia

Bcc kan sette seg som en kronisk infeksjon i lungene til blandt annet pasienter med Cystisk Fibrose (CF). Alt etter hva slags type man har, sier noe om hva slags sykdoms forløp man kan forvente seg. Men det stemmer nok ikke alltid.

Av disse 9 typene så er det spessielt to typer som er fryktet hos CF pasienter. Det er Burkholderia cenosepacia, og Burkholderia multivorans. De kan gi rask sykdomsforverring og dårligere prognoser ved CF. Spessielt infeksjoner med Burkholderia cenocepacia er forbundet med dårligere prognoser ved lugeransplantasjon.

Jeg har i dag fått vite at, fra en prøve i 2001, at jeg har Burkholderia cenocepacia. Det lover slett ikke godt for ett håp om mulighet til lungetransplantasjon. Nå skal det tas nye prøver som skal sendes inn til typebestemmelse, men håp om at dette har forandret seg har jeg dessverre ikke.

Men jeg kan ikke forstå det. Pasienter med denne bakterien har en dårligere prognose, og sykdomsforløpet går fortere. Det har ikke gjort det hos meg. Jeg har hatt denne bakterien i 8 år, snart 9. Og det er ennå år til den kommer til å ta knekken på meg håper jeg... Hvordan kan jeg ha en av de fryktede typene, og allikevel ha hatt ett så "snilt" sykdomsforløp?

Det ser ikke lyst ut akkurat nå hvertfall.

2 kommentarer:

RuneE sa...

Tøft.

Jeg vet det ikke er medfølelse du vil ha, men er det noe annet vi kan trå til med, så si fra.

Anonym sa...

Hei Klara.

Jeg kjenner deg ikke, men jeg kjenner Karen, og gjennom henne har jeg hørt om deg og din historie. Og jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men jeg bare kjenner at jeg ikke kan la være å legge igjen en kommentar her.

Verden er urettferdig, og du har jammen fått din del av urettferdigheten.

Klem fra Tone, som er både nettvenn og RLvenn med Karen