onsdag 25. november 2009

Å ikke hoste alene..

Å ikke hoste alene kan være litt av en utfordring når man har CF. Men det er det jeg har fått beskjed om. Hadde en super økt med fysioterapi hvor vi virkelig fikk roet ned lungene. Jobbet i en god time for å få det til. Så skulle jeg bare starte en liten forsiktig hoste for å få opp gugget som var samlet og flyttet. Den lille forsiktige hosten varte vel nesten i en halvtime før den var nogenlunde kontrollert. Plauraen (lungehinnen) liker ikke hoste! Faktisk så liker den hoste så lite at den går helt i vranglås og ikke vil slippe luft ned i lungene igjen. Litt upraktisk. Røntgen bildene bekrefter det jeg kjenner. En liten endring i høyre midtre lungelapp. Ikke bakteriell betennelse, men noe annet. Vondt er det åkke som. Metningen av oksygen er ikke helt bra. Med 2 l på nesa får vi metningen opp i 92 stillesittende (den skal helst være over 90, alt over 97 er vanlig, jeg pleier å ligge på 96 i hvile uten oksygen hjelp). Samtidig har jeg en hvilepuls på 90-100, så hjertet jobber for å holde metningen oppe.

Siden det kom litt brått over natta dette her, så startes det opp med ett astmadrypp som skal hjelpe både mot betennelsen, samt roe lungene. I tillegg så sjekkes det at det ikke er en kommende infeksjon. Den skal i så fall drepes før den får så mye som snusen i lungene mine. Har ikke så mye å gå på når det kommer til funksjon, og ennå mindre å gå på hvis det skulle bli behov for antibiotika akkurat nå. I tillegg får jeg lungefysioterapi som er til stor hjelp.

Ellers skal jeg bare sitte her som ei porselens dukke. Selv om jeg har fått vite at jeg ikke er brukanes til det (*ler*).. Jeg fungerer vist best når jeg virker. ;-)

1 kommentar:

Åshild sa...

Ønsker porselensdukka en hostefri og søvnrik natt!